Waar werken we aan in PI 24.3?
De derde Program Increment (PI) planning van 2024 was op 25 en 26 juni op ons kantoor in Amersfoort. We hebben onze werkzaamheden en doelen weer helder voor komend kwartaal. Lees in dit verslag een update per waardestroom. En kijk hiernaast de video, waarin Roberto Mast en Hanneke de Jong, PhD vertellen over de veranderingen die eraan komen door de Energiewet en geven collega’s Erwin, Jasper en Peter een update over het delen van data binnen en buiten de energiesector.
Allocatie & Reconciliatie
Ook deze PI gaat de waardestroom Allocatie & Reconciliatie (A&R) weer aan de slag met diverse onderwerpen. Stabilisatie, het in de lucht houden van C-ARM, is een belangrijk doel, maar er zijn nog meer onderwerpen. Hieronder een greep uit de onderwerpen waaraan we in dit kwartaal werken.
Allocatie 2.0
Allocatie 2.0 is een terugkerend onderwerp. In deze PI gaan we, als onderdeel van Tranche 3, verder met het onderdeel “Verrekenen Meetfouten” (IC252). Ook starten in de PI ook de GAT- en kopgroeptesten waarin met de marktpartijen het proces en de functionaliteit wordt getest. Wij zullen hierin, waar nodig, ondersteuning verlenen. Tenslotte starten we ook met IC285 “Reclamatieproces maandmeetgegevens en reconciliatie TMT en SMA”. Dit onderwerp is formeel nog onderdeel van Tranche 4, maar met introductie van Tranche 3 neemt het belang om te kunnen reclameren toe. Om die reden wordt dit onderwerp al opgepakt.
Modernisering C-ARM
Ook in deze PI gaan we verder met de modernisering. Binnen A&R hebben we een start gemaakt met het toewijzen van energie-uitwisseling. Hier zullen we verder mee gaan. Ook wordt gestart met het vervangen van de Daily Sync. Deze verzorgt de verlading van de stamgegevens vanuit C-AR naar C-ARM. Met de modernisering van C-AR zullen we ook deze verlading moeten aanpassen. Dit kwartaal starten we hiermee.
Service validatie standen
In verband met het uitfaseren van systemen bij de netbeheerders ontstaat ook de behoefte aan meer centrale functionaliteit ter ondersteuning van de processen. In deze PI gaan we aan de slag met een service waarmee de RNB’s opgenomen standen kunnen valideren. Dit wordt o.a. gebruikt bij meterwissels waarbij de stand van de oude meter opgenomen wordt. De validatie helpt om eventuele aflees- of invoerfouten zo snel mogelijk vast te stellen.
Levering
Vanuit de waardestroom Levering – Aansluitingen & Marktdeelnemers (A&M) ligt de focus op Application Lifecycle Management (ALM), Modernisering van C-AR en ondersteuning bieden aan Allocatie 2.0 Tranche 3.
Vanuit ALM willen we doorpakken op het live zetten van het Business Proces Register (BPR). Dit is het nieuwe Transactie Dossier Register zoals we die ook in het huidige C-AR Portaal kennen. Daarnaast willen we de Message Exchange Service (MES) livezetten, het nieuwe PUD. De desbetreffende berichten worden dan niet meer via Portaal Uitwisselings Diensten (PUD) uitgewisseld, maar via het MES. Daarnaast gaan we toewerken naar het koppelen van het C-AR Portaal aan de Dienst Veilige Toegang (DVT). Dit zal vooralsnog alleen van toepassing zijn voor de GUI-accounts. De webservice-accounts volgen later. Met deze koppeling aan DVT zetten we een eerste stap richting een centraal account-beheer voor het gehele EDSN-landschap. Tevens willen we verder gaan met het schaduwdraaien van het Contract Einde Register (CER) in het nieuwe landschap.
Dit PI staat ook in het teken van sector-testen en kwalificaties van Allocatie 2.0 Tranche 3, hiervoor zal vanuit de C-AR-teams ondersteuning worden geboden en kwalificaties worden afgenomen op de Verzamel Verreken Verzoeken. En vanuit de operatie ligt de focus met name op het doorvoeren van noodzakelijke technische upgrades voor het C-AR, security-testen en uitwijk-testen.
Vanuit de waardestroom Levering – Zaakafhandeling en Serviceverlening Marktpartijen (ZSM) zijn er een aantal focuspunten.
We zetten het redesign van Partners in Energie voort. Dit keer staat het CES-overzicht en de self service voor de Contact Personen Registratie gepland en willen we daarmee in september alle gebruikers van Partners in Energie uitnodigen om over te stappen naar de Bèta-site. Daarbij zetten we ook voor de Dienst Veilige Toegang een grote stap, omdat toegang tot de Bèta-site alleen via deze login mogelijk is. In het laatste kwartaal willen we de laatste diensten overzetten en alle gebruikers helpen over te stappen naar de Bèta-site. Als dat is gelukt, kunnen we de oude site uitzetten. Met de Bèta-site bieden we de marktpartijen een veel betere experience dan het huidige MijnPiE.
Ook gaan we door met de voorbereidingen om aansluiting op de ticketdienst ook mogelijk te maken via een API (voor de grotere marktpartijen met een eigen CRM systeem) en de voorbereiding om marktpartij-marktpartij interactie mogelijk te maken binnen de grenzen door MFFBAS vastgestelde marktprocessen. Hiermee willen we de ambitie naar 100% van de marktpartijen 100% gefaciliteerd in marktinteracties mogelijk maken.
Daarnaast hebben we als doel om marktpartijen registratie zowel qua data als front-end af te ronden. Vooral buitenlandse registratie willen we daarbij op een juiste manier inrichten. Als dit gereed is kan de focus komen te liggen op verbeteren van self service op het gebied van marktpartijen administratie.
Team CODE richt zich op nazorg van de livegang van Liander en volgt daarmee Stedin en Enexis die inmiddels al succesvol gebruik maken van CODE.
Tot slot, vanuit de operatie zetten we de grondige verbeterslag (50% van de capaciteit) met betrekking tot stabiliteit, code kwaliteit, security en privacy volgens richtlijnen van EDSN.
Data Delen
Toestemmingvoorziening en EDLP
Voor de toestemmingvoorziening heeft onze prioriteit de ondersteuning van dataproducten bestaande uit slimme meter data. In de Energie Data Link Provider (EDLP) vindt op dit moment een pilot plaats om onderzoek te doen naar identificatie op basis van naam en geboortedatum. Daarnaast richten we ons op diensten die gebruik maken van meerdere dataproducten, waar de energieconsument tegelijk toestemming voor kan geven. Omdat het aantal aangesloten dienstverleners blijft groeien, focussen we ook op het realiseren van adminfunctionaliteit. Zo kunnen we onze beheerprocessen verder verbeteren.
Dataportalen
Na de livegang van de nieuwe landelijke congestiekaart afgelopen PI, wordt er dit kwartaal hard gewerkt aan het toevoegen van extra datasets. We doen dit samen met de waardestroom D&A. Daarnaast zal in verschillende stappen een besloten bèta ontwikkeld worden voor het beschikbaar maken van open data op het dataportaal.
System Operations
In PI 24.3 wordt binnen de waardestroom System Operations verder gewerkt aan het beheren en ontsluiten van structurele data van objecten en installaties in het centrale installatieregister CERES (Centrale Registratie Systeemelementen).
Productie-installaties Type BCD in centrale GUI voor netbeheerders:
Voor netbeheerders wordt verder gewerkt aan het inzichtelijk maken van de productie- c.q. opwekinstallaties Type B,C en D (meer dan 1 megawatt) in de centrale GUI voor netbeheerders.
Daarnaast wordt verder gewerkt aan ‘open data’ op energieleveren.nl/inzicht:
- maandelijkse aantal registraties en toegevoegde zoncapaciteit worden gepubliceerd;
- ‘Landkaart zon en vermogen per aansluiting’ in Nederland wordt bijgewerkt.
Zo wordt duidelijk wat een aangeslotene bijdraagt aan het totale vermogen aan zon in Nederland.
Tech stack CERES
De ‘tech stack’ van CERES wordt toekomstbestendig herbouwd. Dit is de focus voor dit kwartaal:
- het transformeren van de data service voor productie-installaties Type B,C en D; en
- het ombouwen van de publieke GUI energieleveren.nl.
Meetdataketen
Centraal-Meetinrichtingen Register
Niet elke PI is het even spannend. Voor 24.3 hebben we vooral de focus op de modernisering van C-AR. Met andere woorden, we proberen stapsgewijs de verschillende onderdelen geleidelijk uit te zetten zodat de nieuwe oplossing gebruikt kan worden. Zo zijn we deze PI hard bezig om instapklaar te zijn voor netbeheerders om migraties te kunnen uitvoeren voor het Centrale – Meetinrichtingen Register (C-MR). Alle netbeheerders zullen volgend jaar instappen en vanaf 1 januari 2026 is het C-MR de ‘waarheid’ betreffende metergegevens.
Brievenbusbouwer
Daarnaast C-MR zijn er nog meer onderdelen van C-AR die vervangen gaan worden. De enabler Meetdata-Distributie (MDD) is daar een voorbeeld van. Simpel gezegd is het een brievenbus dat berichten ontvangt en naar de juiste bestemming doorstuurt. Je kan dus zeggen dat MDK een brievenbusbouwer is. Later meer!
IT Foundation
Binnen de waardestroom IT Foundation (ITF) wordt er dit kwartaal gewerkt aan de verdere doorontwikkeling van ons IT-platform en het realiseren van nieuwe diensten.
Dienst Externe Events
Voor de nieuwe dienst Externe Events o.b.v. Advanced Message Queuing Protocol (AMQP) is er een minimal viable product gerealiseerd. Dit is op basis van level 2 self-service. Hiermee is AMQP vanaf het derde kwartaal beschikbaar voor de DevOps-teams. Dit kwartaal zal de dienst verder doorontwikkeld worden om tot een productiewaardig oplossing te komen.
Observability Solution
De ITF Observability Solution wordt uitgebreid met de ondersteuning voor Application Error Monitoring. Doel is om einde dit kwartaal de Application Error Monitoring (o.b.v. Sentry) beschikbaar te hebben voor de DevOps-teams.
Dienst Veilige Toegang
Start implementatie van de ondersteuning van het rollenmodel in Dienst Veilige Toegang. We willen het dit kwartaal op Dev beschikbaar te hebben. Met het rollenmodel wordt een gelaagd autorisatiemodel geïntroduceerd dat bestaat uit een hiërarchisch model van verschillende type rollen (zoals organisatie- en dienstrollen).
Self-Service Tooling
Implementatie Selfs Service Tooling voor orkestratie en transformatie, als onderdeel van het nieuwe dataportaal. Hiermee ondersteund ITF een nieuwe werkwijze in het voortbrengen van dataproducten via CI/CD pipelines, met versiebeheer, geautomatiseerde testen en kwaliteitscontroles, ingebouwde security standaarden, en monitoring en alerting. En het draaien van de datapipelines. Als onderdeel hiervan zal een eerste datapipeline o.b.v. selfservice ingericht worden voor de traject controle dashboards.
Nieuw team
Het Engineering Enablement Team (EET) laten landen in de waardestroom ITF. Doel is om het EET te bemensen, te komen tot een backlog (epics, features, stories) en om aan te sluiten op de werkwijze binnen ITF.
Data & Analytics
In dit kwartaal gaan we de netcongestiekaart verder uitbreiden met inzichten van projecten, zowel op regionaal als landelijk gebied. Hiervoor wordt ook de data van TenneT gebruikt.
Aan het einde van het jaar gaat Allocatie 2.0 Tranche 3 live. Ook dit kwartaal zorgen we ervoor dat diverse inzichten beschikbaar komen. Hierbij krijgen de netbeheerders inzicht in het reconciliatieproces voor Grootverbruik telemetrie Elektriciteit. Het daadwerkelijk gebruik van deze rapportages vindt plaats na de livegang van Allocatie 2.0 Tranche 3. Dan is namelijk pas alle data beschikbaar.
De komende kwartalen investeren we ook in het inrichten van ons datalandschap. Hiermee maken we het landschap uniformer en stabieler. Deze nieuwe manier van werken zal ook worden gebruikt voor de nieuwe registers die we verwachten toe te voegen aan ons dataplatform in de volgende kwartalen.
Congestiemanagement (GOPACS)
In PI 24.3 zal door GOPACS worden gewerkt aan de volgende doelen:
Cross Platform Activation
Cross Platform Activation (XP) stelt netbeheerders in staat om van meerdere handelsplatformen tegelijk flexibel vermogen (liquiditeit) te verkrijgen om congestieproblemen op te lossen. In dit kader wordt aan de volgende specifieke functionaliteit gewerkt:
- Het selecteren en afroepen van orders (‘clearen’) conform het OrderGroupCall principe (smart order sets) op (aangesloten) handelsplatformen inclusief de preventieve maatregelen ter voorkoming van ‘open posities’ met onbalans tot gevolg;
- Het aanpassen van de ETPA Connector om de aangepaste REST API van het handelsplatform ETPA te kunnen ontvangen t.b.v. van ‘smart order matching’ en cross platform activatie;
- Het opstellen van een trading en post trading rapport dat de orders toont, die onderdeel zijn/waren van de oplossing en niet konden worden ‘gecleared’ (afgeroepen);
- Het opstellen van een overzicht (scherm + Excel/CSV/e-mail) van alle ‘open posities’ door een technische storing, zodat de kosten als gevolg van de onstane onbalans door de BRP4GOPACS (PVNed) kunnen worden doorbelast aan de afroepende netbeheerder;
- Het realiseren Trading Platform Service t.b.v. ‘locken van orders’. De Trading Platform API communiceert met een nieuwe Trading Platform Service, die communiceert met de verschillende connectoren en zorgt voor: (1.) aggregatie van de orderboeken van de onderliggende handelsplatformen; (2.) orkestratie van het ‘clearen van orders’ op de verschillende handelsplatformen en de mogelijkheid om orders te ‘locken’ op het handelsplatform ETPA; en (3.) het op gezette tijden ‘voeden’ van het data lake Snowflake met de actuele gegevens uit de orderboeken;
- Het aanpassen van trading simulator, zodat een grid administrator ‘open posities’ kan simuleren, zodat ‘open posities’ (met onbalans tot gevolg) goed kunnen worden getest.
ROP biedingen
Het testen van het afroepen van ROP biedingen (Request for Reserve Power Other Purpose, biedingen > 60 megawatt) van TenneT op de GOPACS op de productie-omgeving.
Verlading en modellering GOPACS data
Het realiseren van de verdere dataverlading en datamodellering van productiedata van het GOPACS Platform naar het ‘data lake’ als basis voor verdere rapportages door de waardestroom Data & Analytics, o.b.v. een door GOPACS aan te leveren datamodel.
Cross operator afroep
Het realiseren dat netbeheerders onderling Capaciteitsbeperkende Contracten (CBC’s) kunnen afroepen die niet door de afroepende netbeheerder zijn afgesloten. Er wordt een begin gemaakt om centraal inzage te bieden aan de netbeheerders in door andere netbeheerders afgesloten CBC’s.
Connecteren met het C-AR (Centraal Aansluitingenregister)
Uitvoeren van een PoC (Prove of Concept) om te connecteren met het C-AR (Centraal Aansluitingen Register) en gegevens uit het C-AR op te halen, waaronder geprekwalificeerde aansluitingen, die nu in GOPACS worden geregistreerd.
Gebruik applicatie voor asset eigenaren en CSP’s
Het optimaliseren van toelichting op het gebruik van de applicatie voor asset eigenaren en CSP’s (Congestion Service Provider). En het realiseren van een plan om een duidelijk, laagdrempelig en klantvriendelijk ‘onboarding’ proces voor de CSP te bereiken.
Verbeteren e-mailbeheer
Het realiseren van een duidelijk overzicht van welke e-mails worden ontvangen en de mogelijkheid om beheer te voeren over alle e-mails (mogelijkheid om te abonneren/uit te schrijven op e-mails).
Verbeteren inrichting rollen en rechten
Het opstellen van een plan om rollen in de applicatie beter te laten aansluiten op de netbeheerder en flex. provider (trading company).
Werk mee aan een duurzame toekomst
Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.
EDSN. Werk vol energie!
Bekijk onze vacatures