Waar werken we aan in PI 24.2?

De tweede Program Increment (PI) planning van 2024 was op 3 en 4 april op ons kantoor in Amersfoort. We hebben onze doelen weer helder voor komend kwartaal. Lees in dit verslag een update per waardestroom. En kijk hiernaast de video, waarin Arwin Scholten (CIO EDSN) vertelt over de nieuwe manier van samenwerken, Jan Herman Hardonk vertelt over zijn rol als thema-eigenaar Maatschappelijke kosten terugdringen en drie collega’s vertellen over hun werkzaamheden.

Allocatie & Reconciliatie

Er wordt binnen de waardestroom Allocatie & Reconciliatie gewerkt aan diverse onderdelen. Hoewel we aan meerdere onderwerpen werken, zijn dit de drie hoofdonderwerpen.

Allocatie 2.0, Tranche 3
Ook in deze PI gaan we verder met Allocatie 2.0, Tranche 3. Na de reconciliatieprocessen voor slimme-meterallocatie (SMA) en telemetrie (TMT) in de afgelopen PI, ligt in deze PI de focus op het verrekenen van de meetcorrecties na het reconciliatieproces. Zo werken we toe naar de testfase met o.a. de kopgroeptesten in de 2e helft van dit jaar.

Toegankelijk Meetdata Register
Samen met MDK werken wij aan e vervanging van het Toegankelijk Meetdata Register (TMR). In de afgelopen PI hebben hiervoor de verbinding gelegd om meetdata aan te leveren. In deze PI hebben we het doel om het nieuwe TMR te voorzien van de benodigde historische data.

Modernisering C-ARM
Ook in deze PI gaan we verder met de modernisering. Samen met MDK pakken we het meetdata deel op. Binnen A&R gaan we aan de slag met het toewijzen. De features die in PI24.1 zijn geformuleerd worden opgepakt en gerealiseerd. Hiermee zetten we een stap naar een nieuw platform voor het toewijzen van energie-uitwisseling.

Meetdataketen

Voor de waardestroom Meetdataketen zijn deze twee onderdelen de belangrijkste aandachtspunten.

Modernisering C-AR en C-ARM
We gaan met onze gestaag groeiende ART weer keihard aan de slag met de modernisering van C-AR en C-ARM (de M uit C-ARM). Dat uit zich in verdere doorontwikkeling van het zelfstandige Meetinrichtingenregister (C-MR). Enexis zal als eerste instappen daarna volgende de andere RNB’s. Voor de M uit C-ARM ligt de focus op zowel het ontvangen van alle brondata van verschillende deelnemers en systemen alsook het toepassen van validaties en daaraan verbonden businessrules.

Europa
Naast nationale wetgeving en kaders, zijn er ook kaders vanuit Europa. ‘Implementing regulations’ zorgen ervoor dat onze huidige oplossing voor Onafhankelijk Dienst Aanbieders (ODA) niet meer voldoet. Als we niks doen dan zijn we begin 2015 niet meer compliant. De miljoenen klanten van de ODA krijgen dan niet meer ‘legaal’ kwartier- en uurstanden. In dit kwartaal gaan we samen met de ODA’s aan de slag om de nieuwe oplossing vorm te geven en tot een happyflow te komen.

Data Delen

Binnen Data Delen werken we voornamelijk aan dataportalen en het ontsluiten van energiedata op basis van toestemming van de energieconsument.

Dataportalen

Er wordt dit kwartaal druk gewerkt aan het realiseren van een nieuwe landelijke congestiekaart voor het project Transparantie op schaarste en netcongestie. De geplande livegang is eind mei. We worden hierbij ondersteund door de nieuwe waardestroom Data & Analytics. Gedurende de PI zal in samenwerking met de netbeheerders een interne Proof of Concept gedaan worden voor het beschikbaar maken van open data op het dataportaal. Daarmee valideren we dat we alles goed geregeld hebben om het dataportaal in productie te kunnen gaan nemen.

Toestemmingvoorziening en EDLP

Het wordt in samenwerking met waardestroom Meetdataketen mogelijk gemaakt om P4-data (data van slimme meters) uit te wisselen op basis van toestemming in de toestemmingvoorziening. Hierdoor wordt het mogelijk voor ODA’s om alvast gebruik te maken van de toestemmingvoorziening ter voorbereiding op de nieuwe energiewet.

In de EDLP wordt er een pilot voorbereid voor het identificeren van de aangeslotene op basis van naam en geboortedatum. Daarnaast verwachten we zakelijke energieconsumenten te kunnen ondersteunen doordat de e-Herkenning functionaliteit beschikbaar komt voor dienstverleners.

Er zijn verschillende partijen die deze PI willen aansluiten op de toestemmingvoorziening. We ondersteunen hen zo goed mogelijk. We optimaliseren het aansluitproces waar nodig en richten het proces zo veel mogelijk in op basis van self-service.

Levering

Vanuit de waardestroom Levering ligt de focus op het afronden van het kunnen registreren van de nieuwe marktrol Balance Service Provider (BSP) bij EDSN, ondersteuning bieden aan Allocatie 2.0 Tranche 3 en aan het uitfaseren van TLS v1.2.

Vanuit C-AR ALM willen we gaan doorpakken op de modernisatie, waarbij we o.a. de Message Exchange Service (MES) live willen zetten. De desbetreffende berichten worden niet meer via Portaal Uitwisselings Diensten (PUD) uitgewisseld, maar via het MES. Tevens willen we starten met het schaduwdraaien van het Contract Einde Register (CER) in het nieuwe landschap en gaan we verder met het moderniseren van het Tarieven Register.

Vanuit team Klant Bediening Strategie (KBS) zetten we in op modernisatie van Mijn Partners in Energie. In de afgelopen periode is daarvoor hard gewerkt aan het redesign en een grote functionele verbetering van de ticketdienst voor de netbeheerders en marktpartijen. Het doel is om op 17 april een bèta-omgeving aan te bieden aan een selecte groep marktpartijen om proef te draaien. Bij succes kan in dit kwartaal al een grotere groep uitgenodigd worden. Daarnaast gaan we door om op MijnPiE de kennisbank, homepage en account aanmaken te realiseren. Dit gaat naar verwachting in het derde kwartaal van 2024 live. In dit kwartaal bereiden we ook uitbreiding van de ticketdienst voor. Daarmee kunnen we servicevragen tussen marktpartijen faciliteren en grote marktpartijen de ticketdienst op hun eigen systeem laten aansluiten. Dit is ook van belang voor de Tranche 4 diensten die begin volgend jaar live moeten. Daarnaast gaan we servicevragen tussen meetverantwoordelijke en netbeheerders faciliteren op het gebied van gecorrigeerde overzetverhoudingen. Voor datadelen en flexibiliteitsmanagement zet KBS capaciteit in om de meest noodzakelijke verbeteringen door te voeren bij maatwerk dataverzoek en communicatie rond congestie.

Team CODE richt zich op nazorg van de livegang van Stedin, de aanstaande livegang van Enexis in juni en de voorbreidingen voor de livegang van Liander in kwartaal drie. Daarnaast noodzakelijke verbeteringen worden doorgevoerd waardoor ook de tweede helft van Stedin-teams het systeem in gebruik kunnen nemen.

Vanuit de operatie ligt de focus met name op het doorvoeren van noodzakelijke technische upgrades voor het C-AR. Bij Partners in Energie gaan we grondig aan de slag met onderzoek en verbetering van de stabiliteit van Partners in Energie, de diensten die daarop draaien en het professionaliseren van het beheer volgens richtlijnen van EDSN.

System Operations

Er wordt binnen de waardestroom System Operations verder gewerkt aan het beheren en ontsluiten van structurele data van objecten en installaties in het centrale installatieregister CERES (Centrale Registratie Systeemelementen).

Opslag op energieleveren.nl

Aangeslotenen kunnen volgens de huidige planning vanaf begin mei batterijen registreren via energieleveren.nl. Hiermee zullen er meer kleine opslaginstallaties (< 1MW) worden geregistreerd in CERES, wat de netbeheerders inzicht geeft waar de opslaginstallaties zijn, wat de bijbehorende capaciteit is en of ze voldoen aan de veiligheidseisen.

Productie-installaties Type BCD in centrale GUI voor netbeheerders

Er wordt gewerkt aan het inzichtelijk maken van de productie- c.q. opwekinstallaties Type BCD (>1 MW) in de centrale GUI voor netbeheerders.

Daarnaast wordt verder gewerkt aan open data op energieleveren.nl:

  • Maandelijkse aantal registraties en toegevoegde zoncapaciteit worden gepubliceerd; en
  • ‘Landkaart zon en vermogen per aansluiting’ in Nederland wordt bijgewerkt.

Zo wordt duidelijk wat een aangeslotene bijdraagt aan het totale vermogen aan zon in Nederland.

Congestiemanagement (GOPACS)

GOPACS wil hét centrale platform zijn om vraag en aanbod van flexibiliteit bij elkaar te brengen en daarmee knelpunten in het elektriciteitssysteem op te lossen en meer klanten aan te sluiten. In dit kwartaal wordt gewerkt aan de volgende doelen:

MVP BritNed ‘live’: BritNed biedingen worden per 15 april 2024 weer toegelaten op het GOPACS platform. Dit zorgt voor de terugkeer van flexibel vermogen (liquiditeit) als oplossingsruimte voor congestieproblemen.

Cross-Platform Activation:

– Enabler OrderCallGroup: Herinrichten van de kernapplicatie, waardoor het GOPACS platform wordt voorbereid op het combineren van gegroepeerde (buy en sell) orders van verschillende platformen om, wat (technisch) het oplossingsvermogen (flexibiliteitsvermogen) vergroot voor congestieproblemen.

– Open posities: Het mitigeren van het risico op onvolledige (redispatch) activatie van gegroepeerde (buy en sell) orders van meerdere handelsplatformen (en directe ingang(en)) in geval van Cross-Platform Activatie.

Er is nog sprake van een lopende discussie omtrent wat de exacte scope is van het epic Cross-Platform Activation, waardoor de bovenstaande features Enabler OrderCallGroup en Open Posities formeel nog niet zijn ingepland en ‘gecommitteerd’ door de betrokken DevOps Teams van GOPACS.

Cross operator afroep (CBC): Realiseren dat netbeheerders onderling Capaciteitsbeperkende Contracten (CBC) kunnen afroepen die niet door de afroepende netbeheerder zijn afgesloten.

Test ROP afroepen op PROD: Het testen van het afroepen van ROP (Request for Reserve Power Other Purpose, biedingen > 60 MW) biedingen van TenneT op GOPACS op de productie-omgeving.

Performance verbetering solver feedback: PoC (Prove of Concept) om performance problemen op te lossen van de solving feedback; sneller tonen van mogelijke oplossing voor een congestieprobleem.

Koppelen met nieuwe ETPA Connector: De kernapplicatie van GOPACS koppelen aan de nieuwe ETPA connector om zo activatie (‘clearing’) van orders op ETPA mogelijk te maken.

Gemiste opwek: Uitwerken van het automatiseren van het meldproces ‘gemiste opwek’ door aanbieder van flexibel vermogen in geval van Capaciteitsbeperkende Contracten (CBCs) en vereenvoudigen financiële verrekening door netbeheerders.

Front-End wijzigingen: Realiseren van Front-End wijzigingen, waaronder een nieuwe menustructuur en een link naar de Engelse vertaling van de toelichting op de werking van de applicatie op de gopacs.eu website.

Redefine Grid Connection & Trading Company Service: Realiseren van een verzameling gebruikersverbeteringen t.b.v. het beheer van aansluitingen door netbeheerders en flex. providers op het GOPACS platform en de overgang naar volledig gebruik van de Trading Company service voor flex. aanbieders.

(Randvoorwaarden voor) Rapportages:

  • Inzicht bieden aan de netbeheerder in het beschikbare congestieregelvermogen dat kan worden afgeroepen.
  • Ontsluiten van afgeroepen CBCs en ontsluiten van (onderliggende) contracten.
  • Realiseren randvoorwaarden om te kunnen rapporteren over alle actieve aansluitingen.

Data & Analytics

Dit is het tweede kwartaal van waardestroom Data & Analytics. We zien ons portfolio uitbreiden, waarbij we steeds meer thema-eigenaren kunnen voorzien van diverse inzichten. Hieronder een paar belangrijke mijlpalen.

Eind mei verwachten we, samen met Data Dele, een kaart live te brengen waarin inzicht wordt gegeven in netcongestie ten behoeve van het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN). Hierin een mooie samenwerking met de netbeheerders, waarbij data centraal wordt gebracht tot een uniforme dataset. Dit is de mimimum viable product, de verwachting is we dit product in de komende kwartalen nog verder uitbouwen.

Voor de netbeheerders realiseren we een datadienst voor Nieuwe Netverlies Allocatie Methodiek (NNAM). Hiermee kunnen de netbeheerders de data inladen zodat ze hun netverlies kunnen berekenen. Dit is een van de eerst producten ten behoeve van het vervanging van de RG02.

Aan het einde van het jaar gaat Allocatie 2.0 Tranche 3 live. Wij maken dit kwartaal al een eerste inzicht. Hierbij krijgen de netbeheerders inzicht in het reconciliatieproces voor Grootverbruik telemetrie Elektriciteit. Ook hiervoor geldt dat de rest van het jaar nog meer rapportages gemaakt en aangepast gaan worden zodat na livegang van tranche 3 de inzichten weer up-to-date zijn.

En natuurlijk doen we nog meer, denk aan

  • Verbeteren van de stabiliteit van ons landschap
  • GOPACS-data onboarden in Snowflake
  • Maatwerkdataverzoeken afhandelen (o.a. verzoeken voor de Autoriteit Consument & Markt)

IT Foundation

Informatie volgt nog.

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn