Waar werken we aan in PI 24.1?

De eerste Program Increment (PI) planning van 2024 vond op 10 en 11 januari 2024 plaats op ons kantoor in Amersfoort. We hebben onze doelen weer helder voor komend kwartaal. Lees in dit verslag een update per waardestroom. En kijk hiernaast de video, waarin collega’s vertellen over hun werkzaamheden en waarin Sabine Dujardin Papo, Manager Markt Stedin, vertelt over de belangrijke rol van data in de energietransitie.

Allocatie & Reconciliatie

Binnen de waardestroom Allocatie & Reconciliatie wordt in Q1 2024 gewerkt aan drie onderdelen.

Allocatie 2.0, Tranche 3

In de vorige PI is al een start gemaakt met Allocatie 2.0, Tranche 3 en in deze PI zullen we daarmee verder gaan. In Tranche 3 realiseren we de reconciliatieprocessen voor telemetrie (TMT) en Slimme-Meterallocatie (SMA) en de afhandeling van meetcorrecties na het reconciliatieproces.

SJI/SJA en TMR

Op het vlak van meetdata gaan we aan de slag met RFC IC256.1. Dit betreft een change op de berekeningen van het Standaard Jaarvolume Invoeding (SJI) en Standaard Jaarvolume Afname (SJA). Zo houden we in de berekening zoveel mogelijk rekening met het moment dat de klant start met invoeden van stroom (met zonnepanelen). Het moment van invoeden wordt gebruikt bij het bepalen van de start van de referentieperiode.

Ook werken we aan het aanleveren van meetdata aan het nieuwe Toegankelijk Meetdata Register (TMR). Het huidige TMR wordt op den duur vervangen. Samen met MDK wordt gewerkt aan de nieuwe oplossing. Hiervoor moet ook de meetdata, parallel aan de aanlevering naar het huidige TMR, aan de nieuwe oplossing moeten worden aangeleverd. Dit pakken we deze PI op.

Modernisering C-ARM

In deze PI werken we verder aan de modernisering van C-ARM. Dat doen we aan de ene kant door samen met MDK het meetdata-deel op te pakken. Aan de andere kant gaan we aan de slag met het opbouwen van een platform voor alloceren en reconciliëren (Toewijzen Energie-uitwisseling).

Meetdataketen

In het nieuwe jaar blijven we bij Meetdataketen (MDK) aandacht besteden om de P4-score te verbeteren en voeren we technische correcties door. Ook maken we het mogelijk om vastgestelde standen van zowel de netbeheerders als leveranciers binnen onze ART te ontvangen en te verwerken. Dit is in het kader van de modernisering van alle meetdata binnen EDSN ten gunste van de business solution Meetdatamanagement – Centraal Meetdata Platform.

Daarnaast worden er ook grote stappen gemaakt met het nieuwe centraal meterregister C-MR. We zijn klaar voor waterstofmeters en ontwikkelen door om het registratie van het ‘meterdeel’ wat nu nog onder ‘Levering’ valt, vast te leggen in het C-MR.

Als laatste maakt onze ART het mogelijk om via de toestemmingsvoorziening (vanuit Data Delen) intervalstanden te delen. Partijen die toestemming van de klant hebben, kunnen intervalstanden beschikbaar stellen voor alle denkbare diensten.

Data Delen

Bij de waardestroom Data Delen werken we deze PI aan het makkelijker maken voor partijen om zich te registreren voor, en aan te sluiten op, de toestemmingvoorziening. Het wordt mogelijk om ontwikkelaars uit te nodigen om de koppeling te configureren. Daarnaast wordt er gewerkt aan bulk databevraging. Vorige PI is er gewerkt aan toestemming voor zakelijke energieconsumenten en doorlopende toestemming. Dat komt deze PI beschikbaar voor usecases.

Verder wordt er een team opgebouwd dat werkt aan platforms voor het ontsluiten van open en besloten data. Deze eerste stappen hierin zijn een basis van de dataproductencatalogus en een Proof of Concept gericht op het visualiseren van data.

Levering

Vanuit de waardestroom Levering ligt de focus op het registreren van de nieuwe marktrol Balance Service Provider (BSP) bij EDSN, het Opvragen Correspondentieadres door de RNB bij de energielevernacier en er wordt ondersteuning geboden aan Allocatie 2.0 Tranche 3. Daarnaast worden de registratie van aansluitingen en meters van waterstof-pilots en het centraal vastleggen van het KvK-nummer van grootzakelijke klanten afgerond.

Vanuit C-AR ALM willen we, nu Strangler Fig live staat, gaan schaduwdraaien met de diverse Portaal Uitwisselings Diensten (PUD) via het nieuwe landschap. Ook zal het Contract Einde Register (CER) worden omgehangen naar het nieuwe landschap en gaan we verder met het moderniseren van het Tarieven Register. Er wordt ook toegewerkt naar het beschikbaar stellen van events vanuit het C-AR aan verschillende afnemers, zoals Allocatie & Reconciliatie en Meetdataketen. Tot slot wordt er een nieuwe API beschikbaar gesteld voor het zoeken van aansluitingen.

Vanuit team Klant Bediening Strategie (KBS) zetten we in op modernisatie van Mijn Partners in Energie. De eerste stap is een grote functionele verbetering van het ticketsysteem voor de netbeheerders en marktpartijen. Doel is om deze omgeving eind Q1/begin Q2 in een bèta-omgeving aan te bieden aan een selecte groep marktpartijen om proef te draaien. Bij succes wordt een grotere groep uitgenodigd en gaan we door met modernisatie van de andere diensten in de volgende kwartalen. Daarnaast doen we groot onderzoek naar de behoeften en randvoorwaarden van marktpartijen om deel te nemen aan de ticketdienst en andere diensten op Partners in Energie. Doel is om ook de laatste 33% van de marktpartijen te verwelkomen en hiermee alle partijen te activeren op het platform. Tot slot zorgen we dat content op Partners in Energie geactualiseerd en verbeterd is, met name over de positionering, bereikbaarheid van diensten en congestiemanagement.

Vanuit de operatie ligt de focus met name op het doorvoeren van noodzakelijke technische upgrades voor het C-AR. Bij Partners in Energie gaan we grondig aan de slag met onderzoek en verbetering van de stabiliteit van Partners in Energie, de diensten die daarop draaien en het professionaliseren van het beheer volgens richtlijnen van EDSN.

System Operations

Binnen de waardestroom System Operations wordt in dit kwartaal gewerkt aan een aantal zaken.

Realiseren basisfunctionaliteit CERES

Er wordt verder gewerkt aan het beheren en ontsluiten van structurele data van objecten en installaties in Centrale Registratie Systeemelementen (CERES). CERES is het centrale registratiesysteem voor energieproducerende en –verbruikende installaties.

Netcongestie: Routekaart Energieopslag

De invoeding van duurzame opwekinstallaties (zon en wind) op het net leidt steeds vaker tot netcongestie (fysieke netcapaciteit is niet voldoende voor de transportvraag van alle elektriciteit). Daarom is de Routekaart Energieopslag door het Ministerie van EZK gepubliceerd. Dit beschrijft de acties die nodig zijn om energieopslag te bevorderen, zodat het energiesysteem toekomstbestendig wordt. Daarom werken we aan de beheerfunctionaliteit van grote en kleine energieopslageenheden in de Centrale GUI voor netbeheerders en via een API. Hiermee kunnen netbeheerders de structurele data-attributen ook intern in hun systemen en processen aanwenden.

Tot slot zal in Q1 worden gewerkt aan ‘open data’ op energieleveren.nl:

  • maandelijkse aantal registraties en toegevoegde zoncapaciteit worden gepubliceerd; en
  • ‘Landkaart zon en vermogen per aansluiting’ in Nederland wordt opgenomen.

Zo wordt duidelijk wat een aangeslotene bijdraagt aan het totale vermogen aan zon in Nederland.

Congestiemanagement (GOPACS)

GOPACS wil hét centrale platform zijn om vraag en aanbod van flexibiliteit bij elkaar te brengen en daarmee knelpunten in het elektriciteitssysteem op te lossen en meer klanten aan te sluiten.

De te ontwikkelen functionaliteit door GOPACS richt zich dan ook op:

  • het vergroten van het flexibel vermogen (liquiditeit) als oplossingsruimte voor congestieproblemen;
  • het effectiever oplossen van congestieproblemen (oplossen van congestieproblemen veroorzaakt geen andere congestie- of onbalansproblemen en andersom);
  • het verbeteren van een laagdrempelige en gebruiksvriendelijke toegang tot de applicatie.

In Q1 2024 wordt door GOPACS gewerkt aan de volgende doelen:

  • MVP BritNed biedingen realiseren, waardoor BritNed biedingen weer worden toegelaten op het GOPACS platform. Dit zorgt voor de terugkeer van flexibel vermogen (liquiditeit) als oplossingsruimte voor congestieproblemen.
  • Enabler OrderCallSets bijvoorbeeld XP verder realiseren, waardoor het GOPACS platform wordt voorbereid op het combineren van gegroepeerde orders van verschillende platformen als:

(a.) een noodzakelijke stap voor livegang met ROP-orders van TenneT; én

(b.) basis voor het bouwen van een directe ingang op GOPACS voor Niet-Marktgebaseerd Congestiemanagement (NMCM).

  • RESIN ROP koppelen, waardoor TenneT (technisch) in staat wordt gesteld ROP-biedingen op het GOPACS platform aan te bieden en gebruik te maken van de Redispatch functionaliteit van GOPACS.

Gebruikersverbeteringen

  • Redefine Grid Connection waardoor beter wordt aangesloten op het pre-kwalificatieproces van de netbeheerder en de e-mails richting Trading Companies (Congestie Service Providers) worden verbeterd.
  • Trading company edit page waardoor het ‘sign up proces’ van de TC (CSP) beter wordt ondersteund.
  • Verificatie van Levering (VvL) fase 2 wordt afgerond (after care).

Broker en Cross-operator afroepen CBC

  • Broker CBC als enabler voor Cross-operator afroepen Capaciteitsbeperkende Contracten (CBC), waardoor netbeheerders CBC’s van elkaar kunnen afroepen.

IT Foundation

Binnen de waardestroom IT Foundation (ITF) wordt gewerkt aan de verdere doorontwikkeling van ons IT-platform.

  • Een eerste account volgens de nieuwe AWS accountstructuur en netwerkinrichting. Zo krijgen de DevOps-teams de vrijheid om hun eigen Cloud infrastructuur te beheren (self-service) en krijgen ze toegang tot de GUI’s van AWS-diensten, terwijl guardrails actief zijn om gebruikersfouten of verkeerde configuratie te voorkomen.
  • De nieuwe managed Observability oplossing is beschikbaar voor de waardestromen. Hiermee levert ITF een vervangende oplossing voor de ‘oude’ Observability oplossing. De nieuwe oplossing heeft een hogere betrouwbaarheid, robuustheid en betere zelfbediening. Het doel is dat deze PI alle teams de overstap naar deze nieuwe oplossing maken.
  • Centrale Identity en Access Management (CIAM): ondersteuning EDSN met single-sign on en de introductie van een nieuw gelaagd autorisatiemodel.
  • Doorontwikkeling van Integration Platform Solution. Er wordt gewerkt aan de realisatie van een nieuwe capability voor het ondersteunen van Events (extern) met Advanced Message Queuing Protocol (AMQP). Hiervoor volgt een proces voor de selectie van een leverancier en product. Met de Entry Gateway wordt overgestapt naar Cloudflare Enterprise.
  • Migratie naar de nieuwe Managed Kafka oplossing. Doel is om volgend kwartaal Kafka 1.0 uit bedrijf te nemen.
  • Op basis van data uit onderliggende systemen worden er dashboards, rapportages en alerting (zogeheten ’trajectcontroles’) ingericht voor o.a. de afdelingen Security, Business Control en het management. Dit om beter te kunnen sturen op compliance met beleid en afwijkingen daarvan effectief te adresseren. Afgelopen increment was de MVP ontwikkelt voor de trajectcontrole van Security. Dit kwartaal wordt deze verder doorontwikkeld. Ook wordt er gewerkt aan een eerste opzet van de trajectcontrole Cost Insight, waarmee er centraal inzicht in gebruik en kosten van de ITF capabilities wordt gegeven.
Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn