Verhalen

P4 verzoeken drie keer zo snel gerealiseerd tijdens verwerking standaard jaarverbruik

De meetketenpiek in de eerste week van januari is door aanpassingen in ons datasysteem 3x sneller én zonder grote verstoringen verlopen. In aanloop naar 1 januari is er hard gewerkt aan aanpassingen in ons systeem om dat te realiseren.

slimme meter

Verwerking P4 verzoeken van 250 naar 800 per seconde

Elk jaar is er begin januari een piek in het aantal meterstanden dat verwerkt moet worden. Reden is dat per 1 januari de variabele tarieven vanuit de leverancier gewijzigd kunnen worden en daarom een eindstand nodig hebben voor de oude tarieven. Dit jaar is de aandacht voor de verwerking nog groter vanwege het prijsplafond dat is ingegaan. In aanloop naar deze datum zijn er aanpassingen gedaan in het datasysteem. Hierdoor kon het aantal te verwerken P4 verzoeken (verzoek om een slimme meter te mogen uitlezen) verhoogd worden van 250 naar ca. 800 per seconde. En daarmee werden miljoenen binnenkomende aanvragen sneller gevalideerd en doorgezet naar de systemen van de netbeheerders, die de slimme meters uitlezen. Omdat beide processen nu gebruik maken van een andere server, verliep de verwerking van de SJI/SJA (standaardjaarinvoeding en -afname) veel soepeler. Daarnaast krijgt ons het datasysteem C-ARM met deze aanpassing meer capaciteit voor het verwerken van SJI/SJA berichten.

Zo werkt de verwerking

Dagelijks zijn er in het datasysteem aanvragen voor meterstanden op een aansluiting met een slimme kleinverbruik meter. Deze aanvragen kunnen worden gedaan door leveranciers, netbeheerders of andere dienstenaanbieders. In het dagelijks proces ontvangt EDSN al miljoenen verzoeken, maar met de tariefswijziging wordt voor bijna elke aansluiting in Nederland een meterstand aangeleverd. Deze standen worden gebruikt voor facturatiedoeleinden of verbruiksinzicht.

De verzoeken leveren in januari en juli een enorme golf aan verkeer op. Twee keer per jaar mogen de leveranciers namelijk de variabele tarieven wijzigen; op 1 januari en 1 juli. Eerst moet gecontroleerd worden of die leverancier überhaupt wel leverancier is op de betreffende aansluiting. Vervolgens gaat het verzoek door naar de betreffende netbeheerder (die eigenaar is van de aansluiting). Die haalt de meterstanden op. Dat wordt weer doorgegeven aan de leverancier. Zij controleren of de meterstanden overeenkomen en zij controleren of de meterstand voldoet aan de verwachting op basis van het geldende SJI/SJA. Bij akkoord gaat dit terug naar de netbeheerder en wordt mogelijk het SJI/SJA herberekend.

Nieuw platform met grotere capaciteit

Voorheen maakte de processen van het verwerken van de P4 verzoeken en SJI/SJA berichten gebruik van dezelfde server. Bij pieken in het berichtenverkeer ontstonden er hier en daar wachtrijen en moesten er keuzes worden gemaakt in de verwerking van berichten. Door de wijziging die in december is doorgevoerd, worden P4 verzoeken via een nieuw platform afgewikkeld. Dit datasysteem kan tot wel drie keer zoveel verzoeken per seconde aannemen, valideren en doorsturen naar de netbeheerders. Ook ontstaat er meer ruimte voor de verwerking van SJI/SJA berichten. En dát verschil was tijdens deze januari-piek duidelijk merkbaar. Het proces verliep soepel en nagenoeg vlekkeloos; een goed begin voor een mooi 2023!

Deel dit verhaal:

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn