Verhalen

Hoe data de energietransitie versnelt

Toen Adrie Koster als programmamanager bij EDSN aan de slag ging, had hij twee voorwaarden: maatschappelijk relevant zijn en verschil maken. Hij is enthousiast dat hij steeds vaker concrete resultaten ziet van door EDSN geleverde dataoplossingen.

Adrie: “Op de achtergrond vervult EDSN een belangrijke rol in de energiemarkt. Wij zorgen niet alleen voor de ontwikkeling van centrale systemen, maar maken daarmee ook nieuwe, slimme toepassingen mogelijk. Jarenlang kon de energiesector Nederland, met relatief eenvoudige systemen, voorzien van energie. Er veranderde weinig. Iedereen nam hetzelfde af, grote verschillen waren er niet. Nu verandert de energiesector snel en voldoen die oude systemen niet meer.”  

Nieuwe systemen voor de energietransitie

Om de energietransitie te ondersteunen, worden er in de energiesector talloze initiatieven ontwikkelt. Denk bijvoorbeeld aan de landelijke capaciteitskaart van Netbeheer Nederland waarmee inzichtelijk wordt gemaakt waar in Nederland nog ruimte is op het elektriciteitsnet. En om het stroomnet minder te belasten, stimuleren energieleveranciers hun klanten om opgewekte zonnestroom direct zelf te gebruiken of op te slaan in een thuisbatterij. 

Adrie benadrukt het belang van data hierbij. “Dit is het hart van de energietransitie. EDSN levert, in samenwerking met de netbeheerders, de data om die overgang mogelijk te maken.” Eén van de nieuwe dataoplossingen is het Allocatie 2.0 programma, waar Adrie de programmamanager van is. “Dat is een sectorbreed programma waarmee we onder hoge druk nieuwe systemen bouwen. Zo kunnen alle partijen meebewegen met de snel veranderende energiemarkt,” legt hij uit.

Energieverbruik voorspellen

Betere voorspellingen van opwek en verbruik van energie is één van de oplossingen vanuit Allocatie 2.0. Dit is noodzakelijk voor een goede werking van het net, omdat elke dag het stroomnet in balans moet blijven. Maar het wordt steeds ingewikkelder om dit goed in te schatten. Enerzijds is het energieverbruik van consumenten en bedrijven moeilijker te voorspellen, vooral door de grote toename van elektrische apparaten. Aan de andere kant is de energieproductie veranderlijk geworden door de snelle groei van zonne- en windenergie.  

Voor die voorspellingen worden nu dynamische profielen gebruikt, op basis van nieuwe data uit het programma. Adrie: “Vroeger werd één keer paar jaar voor heel Nederland voorspeld hoe het energieverbruik er uit zou gaan zien. Door de dynamiek in vraag en aanbod is dat niet nauwkeurig genoeg meer. De introductie van dynamische profielen is een verbetering. Hiermee wordt Nederland namelijk in honderden gebieden opgedeeld en wordt iedere dag de voorspelling bijgewerkt. Hierdoor is het voorspellen van vraag en aanbod veel preciezer geworden.” 

In januari 2025 gaat weer een nieuwe functionaliteit live van het programma Allocatie 2.0. De verrekenprocessen na afloop van het energieverbruik worden vernieuwd en verbeterd. Er is daardoor minder handmatig werk nodig en de verrekening gebeurt nog preciezer. Adrie ziet grote meerwaarde in de rol van data. “Het is mooi om te zien dat onze data echt verschil maakt. Ons werk doet ertoe.”

Bekijk ook de video over Allocatie 2.0 Tranche 3

Op 1 januari 2025 gaat Tranche 3 van het Allocatie 2.0 programma live. Maar wat houdt dit in en waar wordt in het laatste kwartaal voor oplevering (Q4 2024) aan gewerkt? Dat vertellen Adrie en andere collega’s van EDSN in deze video.

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn