Verbeterde rekenmethode voor inschatten energieverbruik
Per 1 april 2023 is er een nieuwe rekenmethode geïntroduceerd om nauwkeuriger energiestromen toe te wijzen. Hier hebben regionale en landelijke netbeheerders, verschillende marktpartijen, EDSN en MFFBAS samen aan gewerkt binnen het programma Allocatie 2.0.
Balans van het net
Wist je dat er altijd evenveel energie in het energienet gestopt moet worden als er verbruikt wordt? Gebeurt dit niet, dan kan de stroom uitvallen omdat er niet voldoende elektriciteit beschikbaar is. Het in balans houden van het net is best een uitdaging. Miljoenen mensen en bedrijven gebruiken namelijk de hele dag energie. Dus hoe weet je nou hoeveel energie er verbruikt wordt en hoeveel je terug in het net moet stoppen?
Gelukkig zijn daar speciale rekenmethoden voor. Netbeheerders schatten daarmee in hoeveel energie ze denken dat hun klanten gaan gebruiken. Die energie wordt ingekocht en in het net gestopt.
Elk jaar werden de rekenmethoden voor het toewijzen van energievolumes vooraf opgesteld. Maar door toename van zonnepanelen, windmolens, elektrisch vervoer en door klimaatverandering werden deze methoden steeds minder nauwkeurig. Het gevolg? Een verstoorde marktwerking en stijgende kosten die uiteindelijk aan de klant werden doorbelast.
Nieuwe, nauwkeurigere rekenmethode
Om dit aan te pakken werkten allerlei energiepartijen samen om een nieuwe, nauwkeurigere methode te ontwikkelen om energiestromen toe te wijzen. Deze methode houdt nu ook rekening met weersinvloeden en actuele teruglevering van elektriciteit uit duurzame energiebronnen.
Het invoeren van de nieuwe rekenregels was een grote klus. Maar gezamenlijk zijn we erin geslaagd om vanaf 1 april 2023 deze nieuwe methode te introduceren. Dit hebben we gerealiseerd binnen het programma Allocatie 2.0. Hierin werken regionale netbeheerders (Coteq, Enexis, Liander, RENDO, Stedin en Westland Infra), landelijke netbeheerders (TenneT en GTS), verschillende marktpartijen, EDSN en MFFBAS samen aan verbeterinitiatieven in de energiesector.
Wij zijn trots op de resultaten en willen iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan het succes van dit project! Op naar de volgende mijlpaal.
Werk mee aan een duurzame toekomst
Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.
EDSN. Werk vol energie!
Bekijk onze vacatures