Nieuws

Nieuw algoritme ontsluit meer flexibel vermogen

GOPACS combineert met een nieuw algoritme voortaan flexbiedingen van verschillende handelsplatformen. Hierdoor wordt meer flexibel vermogen bruikbaar voor het oplossen van congestiesituaties.

Dat is mooi nieuws voor de netbeheerders, maar ook voor marktpartijen die actief zijn op de congestiemarkt via ETPA en EPEX SPOT. Zij merken dat hun biedingen vaker gebruikt worden.

Netcongestie, is daar een markt voor?

Door de elektrificatie van onze economie is het druk op het stroomnet. Om netcongestie te verminderen werken netbeheerders hard aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet. Desondanks is er bijna dagelijks wel een moment waarop het net ergens overbelast dreigt te raken.

Netbeheerders gebruiken het congestiemanagementplatform GOPACS om deze congestiesituaties met flexibel vermogen op te lossen. Dit gebeurt deels marktgestuurd via zogenaamde flexbiedingen. In situaties waar lokaal minder stroomverbruik gewenst is, kunnen partijen hun reeds ingekochte stroom te koop aanbieden. Omgekeerd, wanneer er behoefte is aan meer stroomverbruik in een gebied, kunnen partijen daar extra stroom inkopen. Deze handel in elektriciteit vindt plaats via gespecialiseerde handelsplatformen en kan financieel zeer aantrekkelijk zijn.

Biedingen combineren

Het nieuwe GOPACS-algoritme maakt van de aangesloten handelsplatformen één virtueel orderboek. Verschillende flexbiedingen kunnen daardoor gecombineerd worden tot de omvang van de gezochte congestieoplossing. Het algoritme kan daarbij ook biedingen van verschillende tijdsduur – 15min, 30min of 60min – met elkaar combineren. Dit betekent dat er meer flexibiliteit bij elkaar komt en netcongestie lokaal sneller verholpen kan zijn.

GOPACS Manager Platforms Jasper Kroondijk: “Lokaal meer of minder stroom gebruiken dan gepland zorgt voor onbalans op het net. Voorheen moesten de biedingen op een handelsplatform in balans zijn: hier 1MW minder, dan daar 1MW meer. Nu kijken we over de verschillende handelsplatformen heen voor een balansneutrale oplossing. Hiermee zorgen we voor een grotere oplossingsruimte en meer kosten-efficiëntie. Dus het maakt voor een CSP niet meer uit via welk platform je een bieding doet.”

Toekomstperspectieven

Mike ten Wolde, bestuurder van GOPACS, ziet nog meer mogelijkheden: “Britse marktpartijen zorgen al geruime tijd via de BritNed interconnector voor opregelvermogen vanuit het VK. Dat is ook het mooie van de nieuwe functionaliteit: naast verschillende handelsplatformen kunnen we ook andere bronnen aansluiten en meenemen met het GOPACS-algoritme.”

Michiel Lensink, CEO van Etpa, verwacht grotere handelsvolumes: “Om het congestieprobleem in Nederland op te lossen is het belangrijk dat de drempel om mee te doen aan GOPACS zo laag mogelijk is. Bij Etpa zorgen we ervoor dat partijen makkelijker toegang tot de markt hebben. Door het nieuwe algoritme wordt de liquiditeit vergroot, wat voor iedereen goed is”.

Jonas Tornquist, COO van EPEX SPOT, is het daarmee eens: “Het oplossen van netcongestie is essentieel voor de groene transitie. Wij zijn trots om daarbij een toegangspoort te zijn voor systeembeheerders, die GOPACS in Nederland verbindt met Europa’s grootste handelsgemeenschap, beheerd door EPEX. De nieuwe functies bieden marktpartijen kansen om hun productie te commercialiseren.”

Bekijk ook de video

In deze video vertellen collega’s van EDSN en GOPACS over de samenwerking in de sector op het gebied van congestiemanagement. Ook vertellen ze over werkzaamheden van begin 2025 en legt Jasper Kroondijk uit hoe de Cross-Platform Activatie werkt.

Over GOPACS & EDSN

GOPACS is een samenwerking van de Nederlandse netbeheerders gericht op het verminderen van netcongestie door het beter benutten van het elektriciteitsnet. De focus ligt op flexibele capaciteitscontracten en marktgestuurde congestieoplossingen. GOPACS registreert flexibele capaciteit en maakt deze inzetbaar wanneer nodig. De DevOps-werkzaamheden van GOPACS zijn ondergebracht bij EDSN.

Wil jij hier ook aan bijdragen?

Werk mee aan een duurzame toekomst

Hier bén je het kloppende hart van de energietransitie. Expert op het gebied van datadiensten. Scherp, vakkundig en klantgericht. Dat is hoe wij het doen. Samen bouwen aan iets dat niemand kent, maar iedereen mee te maken heeft. Meer uitdaging vind je nergens.

EDSN. Werk vol energie!

Bekijk onze vacatures
werken bij edsn